NIKO MÄKINEN - SUPERBIKE


Urheilu | Turun Sanomat 25.6.2008 02:32
PEKKA JÄRVIÖ
Kotimaiset ja muut pohjoismaiset moottoripyöräilijät valloittavat tulevana viikonloppuna Alastaron moottoriradan. Kyseessä ratamoottoripyöräilykauden kolmas SM-osakilpailu, joka on samalla Scandinavian Open -sarjan avauskisa. Kilpailijoita Alastarolle on tulossa noin 160, ja heidän joukossaan ovat myös Turun Moottorikerhon nuoret lahjakkuudet Eeki Kuparinen ja Niko Mäkinen.

Nuorukaisten lajivalinta ei ole yllätys, sillä Eeki on ratamoottoripyöräilijä jo kolmannessa polvessa. Sekä Eekin isä Esko että isoisä Hannu Kuparinen niittivät omina aikoinaan menestystä kiitettävästi. Nikon isä Mika Mäkinen oli puolestaan tunnettu kansallisen tason kuljettaja, joka on sen jälkeen ollut vahvasti mukana lajin taustatehtävissä. Hän on muun muassa TMK:n puheenjohtaja ja Suomen Moottoriliiton valmennus- ja koulutustehtävissä.

17-vuotias Kuparinen ja heinäkuussa 15 vuotta täyteen saava Mäkinen ovat kuitenkin jo kokeneita kilpailijoita. Heillä on takanaan yksi kausi GP 125-luokassa ja sitä ennen useampi vuosi Minimotoissa.

Kuparinen nappasi heti avauskautenaan SM-pronssimitalin. Lähes vakiopyörällä viime kaudella kilpaillut Mäkinen sijoittui loppupisteissä puolestaan yhdeksänneksi.


Kuparisen kausi alkanut ongelmilla
Nyt tilanne on muuttunut sikäli, että Mäkinen kaasuttaa Kuparisen viime kauden Hondalla, ja täksi kaudeksi Aki Ajon vetämään Ajo Motorsport Junior Projectiin valitulla Kuparisella on allaan entistä tehokkaampi Honda.

Eekin kausi on kuitenkin alkanut varsin epäonnisesti.

- Pyörässä on ollut pieniä ongelmia ja itselläni ehkä yliyrittämistä, jutteli vielä ammattikoulua käyvä Kuparinen, joka on ajanut sekä kahdessa SM-osakilpailussa ja kolmessa Saksan IDM-sarjan kisassa. Valitettavasti molemmat SM-startit ovat jääneet kesken, joten pronssin kirkastaminen on työn ja tuskan takana.

Mäkinen on puolestaan ”kotiutunut” onnistuneesti uuden pyöränsä kanssa. Jurvasta saaliina oli komea nelossija, mutta Virtasalmella rankkasade pudotti sijoituksen kympin huonommalle puolelle.

- Radat ovat Nikolle nyt tuttuja. Kierrosajat ovat parantuneet viime vuodesta jopa kolmekin sekuntia ja mikä parasta, ne ovat tulleet kilpailulähdöissä, myhäili Mika Mäkinen poikansa ajamista.

- Kemora on suosikkiratani, sillä siellä on hyvä asvaltti ja ajettavat mutkat, totesi puolestaan Niko.

Eekin mielirata Suomessa on Virtasalmen Motopark.

- Siellä mennään kovaa, tuumasi Kuparinen, jolle kaatumisetkaan eivät ole vieraita tällä kaudella.

- Voittoa lähdetään Alastarolta kuitenkin hakemaan.

Alastaron kisat alkavat jo perjantaina vapailla harjoituksilla. Lauantaina on kaikkien luokkien aika-ajot ja varsinaiset kilpailulähdöt ovat sunnuntaina.